Center for Interdisciplinary and Intercultural Studies

Angesichts der COVID-19 Situation können wir nicht voraussehen, welche Veranstaltungen stattfinden können und welche nicht. Wir halten Sie auf dem neuesten Stand // Due to the current COVID-19 situation, we cannot foresee which events can and cannot take place. We will keep you up to date.

Das Center for Interdisciplinary and Intercultural Studies (CIIS) ist eine zentrale wissenschaftliche Einrichtung der Universität Tübingen. Die Arbeitsschwerpunkte liegen zum einen in der Vermittlung der Natur- mit den Sozial- und Geisteswissenschaften, zum anderen im Bereich der Interkulturalitätsforschung. Das CIIS lädt Research Fellows ein, führt Workshops und Tagungen durch und bietet ein eigenes Lehrangebot für Studierende und Doktoranden aller Fächer an. Es wird in seiner Arbeit von einem Wissenschaftlichen Beirat unterstützt, in dem Vertreterinnen und Vertreter aller Fakultäten zusammenkommen. Das CIIS hat seinen Sitz im Studienhaus der Udo Keller Stiftung Forum Humanum an der Universität Tübingen.

GIP-Lecture

September, 28th. Prof. Dr. Michaela Ott, Hochschule für bildende Künste Hamburg: "From dualistic to dividual concepts of culture. A history of the entwining of European-African-Antillan cultural understandings"

"Philosophies of Technology in Intercultural Perspective"

26.-30.07., online

CIVIS-Workshop

04.-08.10.2021, Ort: Neue Aula

GIP-Lecture

June, 30th. Dr. Elise Coquereau-Saouma, University of Vienna: "Philosophical Disagreements and Plurality of Voices: Rethinking the Rules of Debates in Contemporary India"

GIP-Jahrestagung

04.-06.06., Ort: Alte Aula / Neue Aula

The comparative anthropology of worlding

A masterclass beyond disciplinary boundaries with Philippe Descola, postponed to 30.05. - 03.06., 2022

06. Mai 2021. Prof. Dr. Alexis Nouss, Universität Aix-Marseille: Recht auf Exil. Der Migrant als politisches Subjekt. Moderation: Dr. Abbed Kanoor (CIIS)

GiP-Lecture

Thursday, April, 27th. Prof. Dr. Jean-Christoph Goddard, Université Toulouse: "La pensée politique d’Eboussi Boulaga entre Amérique Latine et Afrique"

Humboldt Lectures Series

Wednesday, February, 10th. Dr. Kingsley Omage (Biochemistry), Igbinedion University Okada, Nigeria: Understanding Edema Formation in Kidney Diseases. The Role of Urinary Proteases Dr. Ümit Namli (Criminal Justice), Durham University, UK: Behavioral Changes Among the Organized Crime Groups and Illegal Drug Price Fluctuations Before and After COVID 19

GIP Lecture

Thursday, February, 11th. Dr. Hora Zabarjadi Sar: "Islamic Feminism: The Iranian Narrative"

GIP-Lecture

Thursday, January 21st. Prof. Dr. Barbara Schellhammer: "Zum Anspruch des Fremden im Denken"

Tübinger Phänomenologisches Kolloquium

Tuesday, January 19th. Prof. Dr. Tetsuri Kato, Nagoya/Universität Hildesheim "Unterwegs zur politischen Philosophie als alltägliche Praxis: Vom späten Foucault zum japanischen Konfuzianismus in der frühen Edo-Zeit“

Humboldt Lectures Series

Wednesday, Januar. 13th. Dr. Shiyanthi Thavapalan (Assyriology), Brown University, USA: "Ancient Mesopotamia Between Science and the Senses" Prof. Dr. Federico Pailos (Philosophy of Logic), University of Buenos Aires, Argentina: "Metainferential Logics"

GiP-Lecture

Tuesday, December 15th. Prof. Dr. John Lamola (University of Johannesburg), "The historico-cultural challenge of Paulin Hountondji’s 'scientism' in the human-computer era"

Second Humboldt Lecture 2020/21

Wednesday, December, 9th, 6.30 pm. Dr. Andrea Santuy, Polytechnic University of Madrid: "The Self-Regulatory Brain: Keeping Neurons Under Control" and Dr. Arnoud Kengmo Tchoupa, Warwick Medical School: "Probing Bubbles: Extracellular Vesicles at the Skin-Bacteria Interface"

First Humboldt Lecture 2020/21: Is Rewarding Children Good in Education?

Wednesday, November, 11th, 6.30 pm. Prof. Dr. Kou Murayama (Education), University of Tübingen

GiP Lectures: Can Interculturalism complement Multiculturalism?

Thursday, November 5th, Prof. Dr. Tariq Modood

Workshop: Belonging. Zugehörigkeiten im Wandel

7. und 8. Oktober, 2020

GiP Lectures: „ubu-ntu: affirming the humanness of all human beings, sharing the bread from mother Earth“

Tuesday, September 15th, 7pm Prof. Dr. Mogobe Ramose, University of South Africa in Pretoria

GiP Lectures: „Die Aufklärung vor den Europäern retten“

Thursday, July 30th Prof. Dr. Nikita Dhawan, University of Gießen, Germany

Postponed
„Hölderlins mythopoetisches Denken: Die dichterische Metamorphose des Begriffs“

Vortrag: Dr. Luke Fischer, University of Sidney, Australia Freitag, 3. Juli 2020, 18.15 Uhr

First GIP-Lecture: "The Great Death and the Pure Land: Nishitani Keiji and the Ecological Emergency.”

Prof. Dr. Jason Wirth, University of Seattle Tuesday, June 30th at 7pm German time (10am PST)

Humboldt Lectures

Prof. Dr. Seyoon Kim (Theology), Fuller Theological Seminary Pasadena: ‘Beloved, never avenge yourselves, but leave it to the wrath of God’ (Romans 12:19). The Apostle Paul and the Law of Talion Dr. Ada Agada (Philosophy), University of Calabar: The Universalization Question in African Philosophy and the Challenge of Consolationism

Humboldt Lectures 05.02.2020